opc_loader

10 / 10 van 150 reviews

Soorten zonnepanelen


 

Er zijn op dit moment 4 soorten zonnepanelen op de Nederlandse markt te koop*. Het soort paneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen van vervaardigd zijn. Deze zijn monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. De materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium.
 

1.Monokristallijn zonnepaneel

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen bestaat uit geordende elektroden en is egaal zwart/donker blauw. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. De panelen zijn echter wel duurder, maar hebben een hoger rendement per m2. Kortom, de beste keuze voor huiseigenaren die het maximale rendement willen behalen met een klein dak.


 

2.Polykristallijn zonnepaneel

In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement. Ze hebben iets minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer ruimte op het dak geen rol speelt is de polykristallijne zonnepaneel soort de beste keuze omdat het een stuk goedkoper in de aanschaf zal zijn vergelijken met de monokristallijne variant.

3.Amorf Dunne film zonnepaneel

In het dunne-film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen, hier door zijn ze zeer buigzaam. De amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de vier. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen voor daken. Dunne-film panelen worden vooral op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt.


 

4. Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen is nieuw in de markt en hebben de langste levensduur van alle soorten zonnepanelen. Daarnaast is het zo dat deze soort minder snel degradeert en je dus langer kunt genieten van een hogere opbrengst gedurende de levensfase van de panelen.Het is algemeen bekend dat zonnepanelen degraderen tijden de levenscyclus. Fabrikanten kunnen 90% van de capaciteit na 10 jaar en 80% na 20 jaar garanderen. (gewone zonnepanelen).

Echter bij glas-glas zonnepanelen is de terugval in opwekcapaciteit niet zo groot en heb je dus na 25 jaar meer kWh's kunnen opwekken. Maar voor deze panelen moet je wel meer geld neerleggen, mede ook omdat deze technologie nog vrij nieuw is (relatief weinig aanbod). De hogere aanschafprijs kunt u dus compenseren met meer opbrengst en op termijn kunt u dus ook winst maken. Laat installateurs u hier meer over vertellen.

Glas-glas zonnepanelen

Advies

Ieder dak en installatie van de zonnepanelen is uniek. Het kan soms sneller en voordeliger zijn om de zonnepanelen met de hand te reinigen. Daarnaast heeft ieder zonnepaneel zijn eigen gebruiksaanwijzing en schoonmaak methode. Hiervoor gebruiken wij de beste elektronisch roterende borstels met telescoopsteel. Met deze zachte borstels kan er tot een flinke afstand gereinigd worden. Wanneer het efficiënter is om reinigingrobots in te zetten, is dit mogelijk. Met onze reinigsrobots kan er vanaf de grond worden gereinigd. De robot beschikt over een camera zodat er eventuele gebreken aan de zonnepanelen kunnen worden vastgesteld. Onze schoonmaak robots werken snel en reinigen effectief.
 

Hellingshoek

De hellingshoek bepaalt met hoeveel kracht de natuurlijke spoeling gebeurt. Een Nederlandse studie over de invloed van de hellingshoek op de vervuiling van panelen wijst uit dat er een kritisch punt ontstaat bij een hellingshoek rond de 20°. Dit type installaties zijn vooral terug te vinden in de industrie en de landbouw.
Toch wijst Dr Häberlin er dan weer op dat er zelfs bij hellingshoeken van 65° duidelijk vervuiling optreedt. Bij een lage hellingshoek is het ook typisch dat er een vuilrand optreedt aan de onderkant van het paneel. Bij hellingshoeken van 15° en minder zal deze vuilrand gemakkelijk het silicium bedekken en het rendement opmerkelijk beïnvloeden.


*Natuurlijk bestaan er meer zonnecellen en panelen dan de vier die wij beschrijven, denk aan diverse prototypes en zonnecellen bestemd voor het leger of de ruimtevaart. Echter als je op de websites van Nederlandse installateurs en groothandelaren kijkt zijn er 'slechts' 4 soorten panelen te koop.