opc_loader

10 / 10 van 154 reviews

Verwijderen witte uitslag buitenmuur woning in Heerhugowaard Oktober 2020

Wij krijgen veel vragen over “witte uitslag” op buitenmuren/gevels. Deze “witte uitslag” komt vaak voor bij nieuwbouwwoningen. De reden hiervan is dat nieuwbouwwoningen (bijna) nooit worden geïmpregneerd bij de oplevering. De witte uitslag kan verschillende oorzaken hebben. Hier komen wij straks op terug. De witte uitslag tast niet alleen de oppervlakte van uw baksteen aan, bovendien verzwakt het de conditie van de voegen. 

Om een goede diagnose te stellen om te zien wat de oorzaak is, moet er in ieder geval met het blote oog naar de gevel worden gekeken. Dit kan, vinden wij van Solarfy, niet telefonisch of aan de hand van een foto worden beoordeeld.  Vaak gaat dit gepaard met een aantal proefstukjes waarbij we de gevel proberen te bewerken. (Uiteraard uit het zicht.)

De oorzaken van de “witte uitslag”: 

Oorzaak 1: Cementsluier. Bij cementsluier zijn er zouten/kalk uit de cementmortel gespoeld. Dit komt door bijvoorbeeld door verzadigd metselwerk of natte mortel. Deze zorgen voor een vage waas op de gevel. 

Oorzaak 2: Er komt kalk vanuit de stenen. De voegmortel en cement loopt uit over de gevel.  

Oorzaak 3: Zoutuitslag. Deze witte uitslag kan ontstaan wanneer de stenen niet lang genoeg hebben gedroogd na het metselproces. Of dat het metselproces tijdens regenachtige omstandigheden hebben plaatsgevonden. 

Oorzaak 4: Salpeter. Salpeter is een gevolg van een chemische reactie binnen een baksteen in combinatie met water dat vanuit de grond de muur intrekt.  

Oorzaak 5: Vochtdoorslag van binnenuit. 

Iedere oorzaak en diagnose kent vaak een andere oplossing. Schakel voor een oplossing Solarfy in.  

De eigenaar van de woning op de foto's heeft ons ook ingeschakeld. Hierbij komen wij van Solarfy eerst langs om een diagnose te maken. In dit deel gaan proberen wij op kleine oppervlaktes, verschillende middelen om te zorgen dat de witte uitslag verdwijnt. (Denk hierbij aan het aanbrengen van een verwijderingmiddel (geheim van de smid), het stoomcleanen of het gebruik maken van hoge druk zonder temperatuur. Wij laten dit vervolgens een week rusten (afhankelijk van de weersomstandigheden) en nemen daarna weer contact met de opdrachtgever op om een conclusie te trekken.

0,00