opc_loader

Rendement

Er zijn veel mensen met de gedachte dat zonnepanelen op natuurlijke wijze door regenwater schoongespoeld worden waardoor extra onderhoud aan de panelen overbodig is. Inmiddels is er uit verschillende onderzoeken (o.a. TNO onderzoek) gebleken dat regenwater juist één van de grotere vervuilers is van uw zonnepanelen. Daarnaast kunnen bladeren, pollen en vogelpoep zich allemaal ophopen en de efficiëntie van het paneel verminderen. De onderste module van de collectorstructuur van de zonnepaneel is de eerste die wordt aangetast door ophopingen van algen en mos. Met name bladeren kunnen vanwege hun grootte een verstoring van de prestaties veroorzaken. Bij agrarische bedrijven vind extra vervuiling door stof, ammoniak, vocht, soja en andere bestanddelen uit veevoer plaats.

Zowel op schuin als horizontaal geplaatste panelen ontstaat ten alle tijden vuil dat verwijderd moet worden. Dit kan oplopen tot een rendement verlies van wel 25%! Daarnaast word bij vervuiling de levensduur van uw zonnestroom installatie ook 10% korter. Om dit verlies te voorkomen is het belangrijk om de zonnepanelen minstens 1 keer per jaar professioneel te laten reinigen.

 

Optimaal rendement van uw zonnepanelen

U heeft uw zonnepanelen geïnstalleerd met een reden: u wilt op een duurzame manier eigen energie opwekken. Dit is een dure investering geweest en het zou zonde zijn als dit zich niet terugbetaalt. Omdat het rendement van uw zonnepanelen snel achteruitgaat zonder reiniging, is het verstandig om dit regelmatig plaats te laten vinden. Op die manier krijgt u altijd zo veel mogelijk zonne-energie binnen en bent u minder kosten kwijt aan fossiele brandstoffen. Goed voor uw portemonnee en goed voor het milieu! Wij vinden het milieu erg belangrijk. Daarom maken we uw zonnepanelen schoon zonder reinigingsmiddelen, maar met gedemineraliseerd water. Dit geeft minstens een even goed resultaat.


Rendement & Studie

Er werden reeds verschillende studies uitgevoerd die laten zien hoe belangrijk het is om zonnepanelen regelmatig te reinigen.

•Zo onderzocht Dr H. Häberlin het effect van het reinigen van PV-panelen over een periode van meer dan 12 jaar (Langzeiterfahrungen in der photovoltaik-systemtechnik, Zwitserland 2007). Daarbij kwam hij tot de conclusie dat een reiniging 8% -12% rendementsverbetering gaf, indien de reinigingen om de 4 jaar werden uitgevoerd. Als je dit omrekent, dan zie je dat zonnepanelen 2-3% per jaar aan rendement verliezen door vervuiling. Maar in meer vervuilende omstandigheden kan dit twee maal zo snel gaan.

•TNO Uit een onderzoek van het TNO in Nederland, waarbij de relatie werd onderzocht tussen de hellingshoek en de vervuilingsgraad, bleek een vervuiling van 4,4% tot 7,7% na één jaar. Ook bleek er een zwaartepunt te zijn in vervuiling bij een hellingshoek van 20°.

•Verschillende reinigingsbedrijven zetten zich in om meer duidelijkheid te geven in het rendement van het reinigen van zonnepanelen. Hierbij werden de PV-installaties van 10 landbouwbedrijven opgevolgd voor en na de reiniging van een deel van de panelen. Het totale onderzoek nam een 3-tal maanden in beslag en leverde zeer duidelijke resultaten op. De vervuiling liep sterk uiteen en was afhankelijk van het type bedrijf en soort gebouw waar de panelen op lagen. De grootste vervuiling werd gemeten op stallen waarin vee wordt gehuisvest en dit in combinatie met een open-nok-ventilatie of ventilatie via kokers in het dak. Op dit soort stallen werden een vervuiling van 5% tot 17% gemeten. Zo moeten landbouwers met melkvee-, pluimvee-, of varkensstallen hun panelen regelmatig nakijken en zo nodig beroep doen op een schoonmaakbedrijf. 



Praktijkcijfers

Hieronder ziet u de resultaten van een aantal praktijkproeven die door Solarfy werden uitgevoerd om het rendement van het schoonmaken van zonnepanelen te laten zien. Hiervoor werden op de betrokken installaties omvormer(s) met vuile panelen vergeleken met de omvormer(s) waarvan de panelen gereinigd waren over een periode van enkele weken. De omstandigheden van de vuile en de gereinigde panelen zijn identiek en deze proefopstelling is de betrouwbaarste en simpelste manier om rendementsverschillen op te meten.

 

Installatie Grootte Gereinigd Verschil
Heerhugowaard 9,6 kWp 20 panelen 24,4%
Wieringerwerf 10 kWp 20 panelen 4,50%
Medemblik 10 kWp 20 panelen 12,20%
Zaandam 20 kWp 60 panelen 5,70%
Apeldoorn 126 kWp 160 panelen 2,66%
Vlissingen 239 kWp 160 panelen 5,76%
Zutphen 361 kWp 160 panelen 1,86%

Offerte aanvragen